Allergológia, immunológia

A fogászati- és fémallergiák is nagyon jelentős szerepet játszanak az allergiás betegségben szenvedők számára

40%

A legújabb statisztikák szerint a világ lakosságának 30-40%-a szenved valamilyen allergiától (étel, légúti, vegyszer, fém, bőr, gyógyszer, tartósítószer) és ez a szám napról napra emelkedik! A különböző allergiák okait folyamatosan számtalan módszerrel próbálják kideríteni, de az érintettek tüneti kezelésének legfontosabb momentuma a számára allergizáló tényezők pontos kiderítése.

Mivel sokan nem tulajdonítanak elegendő jelentőséget ennek a betegségnek, már csak akkor tudatosul a probléma, mikor az állapotuk előrehaladott stádiumban van és egyre komolyabb panaszokat okoz.

Éppen ezért fontos tisztában lennünk a következő alapfogalmakkal és tényekkel:

 • Mi is az az allergia?
  Az allergia a szervezet fokozott reakciója olyan anyagokra (allergénekre), melyek normális esetben nem okoznának panaszos tüneteket.
 • Mi is az az allergén?
  Allergéneknek nevezzük mindazon anyagokat, melyek a szervezetünkbe jutva allergiás folyamatot indítanak el (Pl.: pollen, szőr, spóra, élelmiszer-alkotók, rovarméreg). Az allergén anyagok közül egyesek belélegezve jutnak szervezetünkbe (pl. pollen, állati szőr), míg mások a táplálkozás során (élelmiszerek egyes összetevői-tej, tojás, szója stb.) és vannak, amik érintkezés útján is válaszreakciót váltanak ki (fémek, latex). Ritkán, esetleg egy rovar csípése is vezethet allergiás reakcióhoz.
 • Mik az allergia leggyakoribb tünetei?
  Az allergia leggyakoribb megnyilvánulásai a tüsszögés, viszketés, kiütések és súlyos esetben hólyagok megjelenése a bőrön, a száj, az arc és a torok hirtelen dagadása, puffadása, nehéz légzés, légszomj, ájulás, eszméletvesztés és  nagyon súlyos esetben az anafilaxiás sokk, elhalálozás.
Gáspár Medical Allergológia immunológia tünetek vizsgálatok kezelés

Allergia fajták

A fématomok kapcsolatba kerülnek a szervezet saját fehérjéivel és azokat módosítva új, a szervezet számára idegennek tűnő anyagot állítanak elő, melyek ellen a szervezet védekezni kezd.
Okok: leggyakoribb okozói a bőrrel érintkező fémtárgyak, közöttük is elsősorban az ékszerek, illetve a szájban található fémek (testékszer, hidak, koronák), mivel a szájban nem csak a felület okozhat allergiás reakciót, hanem a nyál általi folyamatos kioldódás még inkább felgyorsítja és súlyosbítja a folyamtot
Tünetek: leggyakrabban a bőrfelületen, ínyen jelentkeznek. Jellemző az égő érzés, viszketés, vérbőség, hólyagocskák jelentkezése, elszarusodott felület kialakulása.

Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, az ezt az érzékenységet egész életére magával hordozza. Egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fém elkerülése, ami sokszor bizonyos ékszerek, kozmetikumok viselésének mellőzését, a fogászati tömések, pótlások cseréjét jelenti.

Vizsgált fémek: palládium, vas, gallium, titán, ezüst, amalgám, zirkónium, arany, vanádium, alumínium, króm, nikkel, kobalt, platina, réz, kadmium, tantál, cink, molibdén, ón

A fogászati kezelés során felhasznált anyagok leggyakrabban a szájnyálkahártyán vagy a bőrön okozhatnak allergiás tüneteket.

– Szájüregi reakció:
Okai: elsősorban a kezelés során felhasznált gyógyszerek
Tünetei: szájégés, nyelvbizsergés, szájszárazság, fekélyek keletkezése, villanyozó érzés, vérbőség, ínygyulladás, szájnyálkahártya gyulladás, ajakgyulladás, nyelvgyulladás, kóros elszarusodás, leukoplakia

– Bőrreakció:
Okai: elsősőrban fogászati fémek
Tünetei: égő érzés, viszketés, vérbőség, hólyagok jelentkezése, elszarusodott felület kialakulása, ekcéma, bőrgyulladás, hajhullás

Az allergiás megbetegedések között a légúti allergiák a leggyakoribbak. Parlagfű szezonban az ország lakosságának közel 30 százalékát érinti a betegség.

Okai:
– Szezonális: növényi pollen
– Egész évben tartó: házi por, állatszőr, madártoll, gomba
Tünetei: orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, gyakori tüsszentés, kötőhártya gyulladás, alvászavar, koncentrációs képesség csökkenése, negatív hangulati hatás

A legfiatalabb korban előforduló allergiák közé tartozik.

Fajtái:

 • Ekcéma:
  Okai: fém, nikkel vagy króm, amelyek számos tárgyban előfordulnak.
  Tünetei: bőrszárazság, viszketés, bőrvörösség, ritkán kisebesedés.
 • Csalánkiütés:
  Tünetei: enyhe bőrpír, viszketés, kiütés

  Okai:

  • belső: baktériumok, vírusok, gombák
  • külső: növényi allergén, rovarcsípés, kozmetikumok

Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely ételösszetevőt és beindítja a védekezési reakciót ellene.

Okai: tojás, hal, kagyló, rákfélék, olajos magvak; gyerekeknél: tehéntej, eper, málna, búza, szójabab
Tünetei: szájzsibbadás, bőrviszketés, csalánkiütés, ajkak, arc, nyelv és torok, vagy a test egyéb részeinek megduzzadása, ziháló légzés, orr nyálkahártya megduzzadása, légzési nehezítettség, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás, szédülés, ájulás, ekcéma
Súlyos megjelenési formája az anafilaxia, amelynek tünetei: légutak szűkülete, vérnyomáscsökkenés, gyors pulzus

Akkor alakul ki, ha a szervezet telítődik az ételekben található tartósítószerekkel és adalékanyagokkal.

Leggyakoribb okai: szalicilátok, benzoátok, benzoesavak, antioxidánsok, kéntartalmú termékek, szorbinsav és származékai
Tünetei: csalánkiütés, gyomorégés, súlyos állapotban fulladás és anaflaxiás sokk

A gyógyszer valamely összetevőjével szemben fellépő túlérzékenység, mely a gyógyszer mellékhatások mintegy egytizedéért felelős. A gyógyszer második vagy további bevételek alkalmával alakul ki.

Leggyakoribb okai: antibiotikumok (penicillin, szulfonamidok), láz és fájdalomcsillapítók aminofenazon származékai, helyi érzéstelenítők (lydocain, jód),  epilepszia ellenes szerek
Tünetei: változatos formákat ölthet, az enyhe fokú bőrreakciótól (például kiütések) az egészen súlyos szervi tünetekig, légzési nehézségeken át az elhalálozásig terjedhet

Vizsgálatok menete

A különböző allergiák okait folyamatosan számtalan módszerrel próbálják kideríteni, de az érintettek tüneti kezelésének legfontosabb momentuma az allergizáló tényező(k) pontos kiderítése. Más-más allergia vizsgálatára és megállapítására különféle teszteket alkalmazunk.

Epicután teszt

Ennek során az allergéneket a hát bőrére visszük fel, speciális tapasz segítségével, majd az eredményt az allergén felvitelének helyén kialakuló bőrreakció alapján ítéljük meg.
Menete:
1. alkalom: Konzultáció, allergének felhelyezése (hétfő). Megtörténik a betegfelvétel, anamnézis lap kitöltése, kórelőzmény felmérése, a javasolt allergiateszt elvégzése, vizsgálati díj kiegyenlítése.
2. alkalom: Allergének eltávolítása 48 óra elteltével (szerda). Leellenőrizzük, hogy a vizsgálat helyén az allergén milyen hatásfokkal fejtette ki hatását, valamint az allergén eltávolítása is megtörténik.
3. alkalom: Az eredmény kiértékelése, felhelyezést követő 7. nap (hétfő). Kontroll ellenőrzést végzünk a vizsgált felületen, majd a megállapított allergiát osztályozzuk és besoroljuk, melyről a páciens egy igazoló dokumentumot kap.

Prick teszt

A teszt során gyárilag tisztított allergéneket viszünk fel bőrre. A felvitt allergének a bőrön keresztül reakcióba lépnek a szervezettel. A művelet nem fájdalmas, így kisebb gyermekeken is gond nélkül elvégezhető.
Menete: egy-egy csepp allergén-kivonatot cseppentünk az alkar bőrére és egy vékony lemez segítségével kis karcolást ejtünk.

Vérteszt

Bizonyos allergének vizsgálata, illetve a várható reakció súlyossága miatt, egyes esetekben vérteszt vizsgálatot végzünk. Egy rutinszerű vérvételt követően a laboratóriumban vizsgálják meg a mintát, melynek eredményét és kiértékelését a szakorvostól kapjuk meg.
Menete: reggel fél 8 és 9 óra között megtörténik a vérvétel, majd a laboratóriumi eredményeket a páciens a vérvételt követő néhány napban átveheti, a vizsgált allergéntől függően.

Válasszon allergia csomagjaink közül vagy a közel 500 allergént tartalmazó palettából!

Kezelés

Gáspár Medical műtét alatti altatás előtti allergia vizsgálat

Az allergiák kivizsgálását követően minden esetben egyéni kezelési terv kerül kidolgozásra, mely a páciens egészségügyi állapotának, életvitelének, környezetének, egyéb igényeinek megfelelően segít együtt élni és leginkább tünetmentessé tenni. Ennek ellenére szinte minden esetben nagy segítség a soft lézer alkalmazása.

A soft lézer terápiáról bővebben itt olvashat.

Allergia csomagok összetétele

fakeverék: éger, nyír, mogyoró, tölgy, fűz

fűkeverék: perjefélék, réti komócsin, rozs, parlagfű, lándzsás utifű, feketeüröm;

hámok: macska szőr-hám, kutya hám;

tollkeverék: liba toll, csirke toll, kacsa toll, pulyka toll;

Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Alternaria tenuis, Dermatophagoides pteronyssin

macska szőr/hám, ló szőr, szarvasmarha szőr, kutya szőr, tengerimalac hám, nyúl hám, aranyhörcsög hám, patkány hám/protein, egér hám/protein, tollkeverék háziszárnyas (liba, csirke, kacsa, pulyka), ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), Candida albicans (élesztőgomba), konídiumos gomba (Alternaria tenius), parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, égerfa, mogyoró fa/cserje, szilfa, fűzfa, nyárfa, juharfa, nyírfa, bükkfa, tölgyfa, diófa, házipor atka (D. pteronyssius), házipor atka (D. farinae), házipor/házikosz, csótány, lándzsás útifű, fehér libaparéj, ballagófű, juhsóska, fűkeverék 1 (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), fűkeverék 2 (illatos borjúpázsit, angol perje, nád, termesztett rozs, pelyhes selyemperje)

tojás, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szója, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, szezámmag, rák, marhahús, kiwi, zeller, mandula, mogyoró

disznóhús, marhahús, csirkehús, birkahús, paradicsom, sárgarépa, burgonya, mustár, tőkehal, rák, kék kagyló, tonhal, lazac, kiwi, mangó, ananász, narancs, alma, banán, őszibarack, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, szezámmag, sütőélesztő, fokhagyma, zeller, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, földimogyoró, tojás, kecsketej, rozsliszt, zab, kukorica, hajdina, búzaliszt

alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhalmix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom. olajbogyó, paprikamix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)

Árpa, Cseresznye, Brokkoli, Mandula, Gliadinglutén, Szőlő (fehérkék), Sárgarépa, Kesudió, Zab, Kivi, Zeller, Kakaóbab, Rozs, Citrom, Chili, Mogyoró , Tönköly, Nektarin, Uborka, Földimogyoró, Búza, Narancs, Torma, Pisztácia, Hajdina, Ananász, Póréhagyma, Szezámmag, Lenmag, Eper, Olajbogyó, Napraforgómag, Kukorica, Görögdinnye, Hagyma, Dió, Köles, Körte, Burgonya, Kókusz, Rizs, Szilva, Vöröskáposzta, Gomba mix 1, Marhahús, Grapefruit, Paradicsom, Gomba mix 2, Csirke, Őszibarack, Fehér répa, Folyami rák, Bárány, Datolya, Cukkini, Lazac, Sertés, Bazsalikom, Articsóka,Tonhal, Pulyka, Bors (feketefehér), Spárga, Kagyló, Tehéntej, Fahéj, Spenót, Garnálarák, Tojássárgája, Fokhagyma, Zöldbab, Szardella, Tojásfehérje, Mustármag, Borsó, Kardhal, Kecskesajt, Szerecsendió, Szójabab, Pisztráng, Kecsketej,Oregánó, Lencse, Nyelvhal, Juhtejt, Petrezselyem, Fehérbab, Tőkehal, Juhsajt, Borsmenta, Saláta, Sörélesztő, Joghurt, Mák, Madársaláta, Sütőélesztő, Padlizsán, Rozmaring, Alma, Méz, Cékla, Kakukkfű, Sárgabarack, Kávé, Kaliforniai paprika, Vanília, Banán, Fekete tea

Tej, tejkészítmények: alfa-lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juh tej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, Húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), strucc, vaddisznóhús, Halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, doradó, fekete sügér, fekete tőkehal,  fésűs kagyló,  foltos tőkehal,  garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng,  polip, ponty,  rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal kalamári, tintahal, szépia, tonhal, tőkehal, Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack,  sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya, Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete/ fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander, kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya, Zöldségfélék: amarantusz (disznóparéj), articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta,  hagyma, káposzta, káposzta vörös, kapribogyó, karfiol, kobaktök/futótök, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika,  póréhagyma, retek, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse, Olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió, pisztácia, tigrisdió / földimandula, Gabonafélék: árpa, búza, búzakorpa, durumbúza, gliadin, gríz (polenta), köles, kukorica, kuszkusz, lenmag, maláta, pohánka, quinoa,  rizs, rozsliszt, tönkölybúza, transzglutamináz, zab, Egyebek: tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő (sör), gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, napraforgómag, repcemag, szentjánoskenyér, szezámmag, tápióka

macska szőr/hám, kutya szőr, ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), konídiumos gomba (Alternaria tenuis), élesztőgomba, parlagfű pollen, nyírfa pollen, atka keverék (D1,D2,D3,D71), fűkeverék (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), tollkeverék háziszárnyas (liba,csirke,kacsa,pulyka), tojás, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, földimogyoró, szója, búzaliszt, kecsketej, tőkehal

Gabona: Árpa, Hajdina, Közönséges köles, Rókafarkú köles, Glutén, Japán köles, Lenmag, Csillagfürt mag, Kukorica, Zab, Kinoa, Rizs, Rozs, Szezámmag, Tönköly búza, Búza, Élesztő

Halak, Páncélosok, Puhatestűek: Abalon kagyló / Kaliforniai ehető kagyló, Ajóka, Ehető kékkagyló, Harcsa, Spanyol makréla, Ehető kagyló, Rák, Édesvízi rák, Angolna, Tőkehal, Arany lepényhal, Fűrészfogú sügér, Hekk, Laposhal, Hering, Fattyú makréla, Languszta, Homár, Makréla, Szárnyas rombuszhal, Polip, Gránátos sügér, Osztriga, Atlanti hosszúszárnyú kalmár, Lepényhal, Sárga tőkehal, Vörös csattogóhal, Lazac, Szardínia, Japán szardínia, Fésűkagyló Kagyló- és rákfélék, Garnélarák, Csiga, Nyelvhal, Kalmár, Kardhal, Tilápia, Pisztráng, Tonhal, Északi süllő, Fehérhalak

Zöldségek, Gyümölcsök: Zöldalma, Sárgabarack, Spárga, Padlizsán, Avokádó, Bambusznád, Banán, Cékla, Szeder, Áfonya, Brokkoli, Kelbimbó, Káposzta, Csillaggyümölcs, Répa, Karfiol, Zeller, Cseresznye, Vörösáfonya, Uborka, Datolya, Édeskömény, Görögszéna/ Görög lepkeszeg, Füge, Fokhagyma, Szőlő, Grépfrút, Guáva, Jákafa / Dzsekkfrút, Jujuba / Kínai Datolya, Kiwi, Citrom, Fejes saláta, Lime, Litchi, Mandarin, Mangó, Sárgadinnye, Gomba (Sampion), Olivabogyó, Vöröshagyma, Narancs, Papaya, Petrezselyem, Maracuja, Körte, Datolyaszilva / Kaki / Kakiszilva, Ananász, Szilva, Burgonya, Sütőtök, Málna, Ribizli, Csipkebogyó, Szójabab, Spenót, Eper, Gesztenye, Édesburgonya, Paradicsom, Görögdinnye

Tyúktojás: Konalbumin, Egész tojás, Tojásfehérje, Tojássárgája, Ovalbumin, Ovomukoid

Hüvelyesek: Szeges lednek / Szegesborsó, Csicseriborsó, Zöldbab, Lencse, Holdbab/Limabab/Gesztenyebab, Borsó, Vörös vesebab, Szójabab, Fehérbab

Húsok: Marhahús, Csirkehús, Szarvashús, Lóhús, Birkahús, Sertéshús, Nyúlhús, Pulykahús

Tej: alfa-laktalbumin (nBos d4), béta-laktalbumin (nBos d5), Szarvasmarha eredetű laktoferrin, Kazein, Cheddar típusú sajtok, Penészes sajtok, Tehéntej, Kecsketej, Kancatej, Forralt tej, Juhtej ,Juhtej savó ,Tejsavó

Diófélék: Mandula, Brazildió, Kesudió, Kókuszdió, Mogyoró, Makadámdió, Földimogyoró, Pekándió, Fenyőmag, Pisztácia, Dió

Ételek, egyéb: Kakaó, Szentjánoskenyérfa, Kávé, Édeskömény mag, Guargumi, Gumiarábikum / Arabmézga, Méz, Komló (toboz), Csillagfürt mag, Maláta, Mustár, Mák, Tökmag, Repce mag, Cukorrépa mag, Tea, Tragantmézga

Étel rekombinánsok / Természetes: rec. rACT d8 kiwiből, rec. rApi g 1.01 zellerből, rec. rAra h1 földimogyoróból, rec. rAra h2 földimogyoróból, rec. rAra h3 földimogyoróból, rec. rAra h8 földimogyoróból, rec. rAra h9 földimogyoróból, rec. rBER e1, brazildióból, rec. rCor a1 PR10, mogyoróból, rec. rCor a8, mogyoróból, rec. rCyp c1, pontyból (C. Carpio), rec. rGad c1, tőkehalból, rec. rGly m4, szójababból, rec. rPen a1 Tropomiozin, garnélarák, rec. rPru p1, őszibarackból, rec. rPru p3, őszibarackból, rec. rPru p4, őszibarackból, rec. rTri a 19, Omega-5-gliadin-ból

Fűszerek: Szegfűbors,
Ánizs, Bazsalikom, Babérlevél, Fekete bors, Kömény, Kardamon, Chilli paprika, Fahéj*, Szegfűszeg, Bíbortetű kivonat (Kárminvörös), Koriander, Curry, Kapor, Gyömbér, Zöldpaprika (Éretlen mag), Lestyán, Szerecsendió virága, Majoranna, Menta, Szerecsendió magja*, Oregánó, Paprika, Sáfrány, Zsálya, Tárkony, Kakukkfű, Vanília

Fű és gabonapollenek: Bahiafű, Árpa, Bermudafű / Tarackfű / Csillagpázsit, Rozsnok, Fénymag / Kanáriköles, Ebír, Közönséges nád, Termesztett zab, Termesztett rozs, Termesztett búza, Franciaperje, Fenyércirok, Kukorica, Réti csenkesz, Réti ecsetpázsit, Réti perje, Óriás tippan, Perje, Sziki fű, Borjúpázsit, Mezei komócsin, Pelyhes selyemperje, Tarackbúza,

Gyógynövény pollen: Takarmánylucerna, Kamilla, Palmer disznóparéj, Szerbtövis, Szőrös disznóparéj, Ürömlevelű parlagfű, Pitypang, Sédkender, Keserű hamisüröm, Kerti seprűfű, Óriás parlagfű, Aranyvessző, Libatop, Japán komló, Csillagfürt, Margaréta, Fekete üröm, Nagy csalán, Útifű, Repce, (borzas) Rézgyom, Homoki ballagófű, Laboda, Juhsóska, Cukorrépa, Napraforgó, Közönséges falgyom, Ágas falgyom, Évelő parlagfű, Fehér üröm, Fodros lórom

Fa pollen: Akác, Amerikai bükk, Kazuárfa, Amerikai mocsárciprus, Viaszbokor, Kőrislevelű juhar, Cédrus, Szil, Gesztenye, Közönséges nyír, Nyár fa, Ciprusfa, Datolya, Amerikai duglászfenyő, Bodzafa, Szilfa, Eukaliptusz, gumifa, Magas kőris, Hamvas éger, Ostorfa, Mogyoró, Gyertyán, Közönséges vadgesztenye, Európai ciprus / Örökzöld ciprus, Japánciprus, Hárs, Közönséges platán, Olajos kajeputfa, Meszkito-fa, Oregoni boróka, Eperfa, Tölgy, Olajpálma, Olajfa, Kék palo verde, Pekándió, Borsfa, Monterey-fenyő, Fagyal, Királynőpálma, Óriás tuja, Vörös eperfa, Keskenylevelű ezüstfa, Seprűzanót, Lucfenyő, Amerikai ámbrafa, Virginiai örökzöld tölgyfa, Dió, Fehér kőris, Bolyhos hikori, Simafenyő, Kecskefűz

Növények, rekomb., természetes: rPhl p1, mezei komócsinból, rPhl p2, mezei komócsinból, rPhl p4, mezei komócsinból, rPhl p6, mezei komócsinból, rPhl p7, mezei komócsinból, rPhl p11, mezei komócsinból, rPhl p12 profilin, mezei komócsinból, rPhl p1, rPhlp 5b, mezei komócsinból, rPhl p7, rPhl p12, mezei komócsinból, rPhl p5b, mezei komócsinból, nCyn d1, csillagpázsitból, rHev b1, latexból**, rHev b3, latexból**, rHev b5, latexból, rHev b6.01, latexból**, rHev b6.02, latexból**, rHev b8, latexból**, rHev b9, latexból (enoláz)**, rHev b11, latexból (kitináz)**, rBet v1 PR10, nyírből, rBet v2, Profolin, nyírből, rBet v4, nyírből, rBet v2, rBet v4, nyírből, nOle e1 nativ, olajfa pollenből, rBet v6, nyír pollenből, nCup a1, arizonai ciprusból, rPar j2 (LTP), közönséges falgyomból, nAmb a1, parlagfűből, nArt v1, fekete üröm pollenből, rSal k1, homoki ballagófűből, nArt v3, fekete üröm pollenből

Felhám és tollak. Hullámos papagáj tollak, Teveszőr, Kanárimadár tollak, Macska hám és szőr, Baromfi toll, Csincsilla hám, Tehénszőr, Szarvas hám, Kutyaszőr, Kacsa tollak, Vadászgörény hám, Pinty tollak, Róka hám, Versenyegér hám, Kecske hám, Liba tollak, Tengerimalac hám, Hörcsög hám, Lószőr, Nyérc hám, Egér, Egér hám, Ara papgáj tollak, Papagáj tollak, Galamb tollak, Nyúl hám, Patkány hám, szérum- és vizeletfehérjék, Patkány hám, Rénszarvas hám, Bárány hám, Sertés hám, Pulyka tollak

Szérum + ürülék fehérjék: Borjú Szérum Albumin, Hullámos papagáj ürülék, Kanárimadár ürülék, Kanárimadár fehérjék, Macska szérum albumin, Baromfi ürülék, Baromfi szérum fehérjék, Kutya szérum albumin, Ló szérum fehérjék, Egér szérum fehérjék, Egér vizelet fehérjék, Ara papagáj ürülék, Ara papgáj széum fehérjék, Galamb ürülék, Nyúl szérum fehérjék, Nyúl vizelet fehérjék, Patkány szérum fehérjék, Patkány vizelet fehérjék, Sertés szérum albumin, Sertés vizelet fehérjék

Atkák: Lisztatka, Blomia tropicalis, Dermatophagoides fari, Dermatophagoides microceras, Dermatophagoides pteronyssinus,
Euroglyphus mayne, Lakásatka, Lepidoglyphus destructor, Tyrophagus putrescentiae

Rovarméreg: Gabonaporva, Árvaszúnyog, Dongó, Német csótány, Közönséges csótány, Kecskedarázs, Közönséges kislisztbogár, Lódarázs, Vörös tűzhangya, Gabonazsizsik, Cladotanytarsus lewisi, Mézelő méh, Bögöly, Lisztmoly, Szúnyog, Moly, Papírdarázs, Déli papírdarázs méreg, Amerikai csótány, Fehérpofájú lódarázs, Sárga lódarázs

Rovarméreg, rekombináns: rFel d1, macskából, rApi m1, Phosph. A2, mézelő méhből, rVes v5, A5, kecskedarázsból, rpol d5, papírdarázsból

Atkák: Greer Labs, Hollister-Stier Labs

Paraziták: Anisakis féreg, Orsóféreg

Állati rekombináns / természetes fehérjék: rFe4l d1 Macska, rCan f1 Kutya, rCan f2 Kutya, nDer p1 Házi poratka, rDer p2 Házi poratka, rDer p10 Tropom. Házi poratka

Mikroorganizmusok: Alternaria alternata penészgomba, Aspergillus flavus / Sárga penész, Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger / Fekete penész, Aspergillus terreus, Aureobasidium pullulans / Fekete élesztő

Mikroorganizmusok: Alternaria alternata penészgomba, Aspergillus flavus / Sárga penész, Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger / Fekete penész, Aspergillus terreus, Aureobasidium pullulans / Fekete élesztő, Botrytis cinerea / Szürkerothadás, Candida albicans, Cephalosporium acremonium, Chaetomium globosum, Cladosporium herbarum / Korompenész, Curvularia lunata, Epicoccum purpura, Fusarium moniliformis, Helminthosporium halodes, Malassezia fajok, Mucor racemosus, Penicillium frequetans, Penicillium notatum, Phoma betae, Pityrosporum orbiculare, Rhizopus nigricans / Kenyérpenész, Staphylococcus aureus Toxin A, Staphylococcus aureus Toxin B, Staphylococcus aureus Toxin C, Stemphylium botryosum, Toxikus sokk szindróma, Trichoderma viride, Trichophyton ment. var. goetzii, Trichophyton ment. var. interdigit, Trichophyton rubrum, Trichosporon pullulans, Ulocladium chartarum, Ustilago nuda/ valódi porüszög

Foglalkozási allergének: Abachi fa por, Alkaláz (Bacillus fajok), Alfa-amiláz, Murvafürt, Ananász bromelin, Ricinusmag, Chloramin T, Gyapot mag, Etilén-oxid, Fikusz fajok, Formaldehid / Formalin, Zöld kávébab, Hexahydrophtalic anhydrid, Izocianát HDI, Izocianát MDI, Izocianát TDI, Ispaghula, Kaucsukfa latex, Tojás lizozim, Maxatase, Methyltetrahydrophtalic anhydrid, Papaja papain, Pepszin, Foszfolipáz, Ftálsav-anhidrid, Savinase, Selyemlepke selyme, Selyemhulladék, Naprafogómag, Trimellitic Anhydride, TMA, Sórák haltáp, Pamut nyers rostjai, cross-reactive carbohydrate determinants, Vízibolha haltáp, Közönséges lisztbogár, Ondófolyadék, Streptavidin, Tetramin haltáp, Dohánylevél

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.