Allergológia, immunológia

A fogászati- és fémallergiák is nagyon jelentős szerepet játszanak az allergiás betegségben szenvedők számára

40%

A legújabb statisztikák szerint a világ lakosságának 30-40%-a szenved valamilyen allergiától (étel, légúti, vegyszer, fém, bőr, gyógyszer, tartósítószer) és ez a szám napról napra emelkedik! A különböző allergiák okait folyamatosan számtalan módszerrel próbálják kideríteni, de az érintettek tüneti kezelésének legfontosabb momentuma a számára allergizáló tényezők pontos kiderítése.

Mivel sokan nem tulajdonítanak elegendő jelentőséget ennek a betegségnek, már csak akkor tudatosul a probléma, mikor az állapotuk előrehaladott stádiumban van és egyre komolyabb panaszokat okoz.

Éppen ezért fontos tisztában lennünk a következő alapfogalmakkal és tényekkel:

 • Mi is az az allergia?
  Az allergia a szervezet fokozott reakciója olyan anyagokra (allergénekre), melyek normális esetben nem okoznának panaszos tüneteket.
 • Mi is az az allergén?
  Allergéneknek nevezzük mindazon anyagokat, melyek a szervezetünkbe jutva allergiás folyamatot indítanak el (Pl.: pollen, szőr, spóra, élelmiszer-alkotók, rovarméreg). Az allergén anyagok közül egyesek belélegezve jutnak szervezetünkbe (pl. pollen, állati szőr), míg mások a táplálkozás során (élelmiszerek egyes összetevői-tej, tojás, szója stb.) és vannak, amik érintkezés útján is válaszreakciót váltanak ki (fémek, latex). Ritkán, esetleg egy rovar csípése is vezethet allergiás reakcióhoz.
 • Mik az allergia leggyakoribb tünetei?
  Az allergia leggyakoribb megnyilvánulásai a tüsszögés, viszketés, kiütések és súlyos esetben hólyagok megjelenése a bőrön, a száj, az arc és a torok hirtelen dagadása, puffadása, nehéz légzés, légszomj, ájulás, eszméletvesztés és  nagyon súlyos esetben az anafilaxiás sokk, elhalálozás.
Gáspár Medical Allergológia immunológia tünetek vizsgálatok kezelés

Allergia fajták

A fématomok kapcsolatba kerülnek a szervezet saját fehérjéivel és azokat módosítva új, a szervezet számára idegennek tűnő anyagot állítanak elő, melyek ellen a szervezet védekezni kezd.
Okok: leggyakoribb okozói a bőrrel érintkező fémtárgyak, közöttük is elsősorban az ékszerek, illetve a szájban található fémek (testékszer, hidak, koronák), mivel a szájban nem csak a felület okozhat allergiás reakciót, hanem a nyál általi folyamatos kioldódás még inkább felgyorsítja és súlyosbítja a folyamtot
Tünetek: leggyakrabban a bőrfelületen, ínyen jelentkeznek. Jellemző az égő érzés, viszketés, vérbőség, hólyagocskák jelentkezése, elszarusodott felület kialakulása.

Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, az ezt az érzékenységet egész életére magával hordozza. Egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fém elkerülése, ami sokszor bizonyos ékszerek, kozmetikumok viselésének mellőzését, a fogászati tömések, pótlások cseréjét jelenti.

Vizsgált fémek: palládium, vas, gallium, titán, ezüst, amalgám, zirkónium, arany, vanádium, alumínium, króm, nikkel, kobalt, platina, réz, kadmium, tantál, cink, molibdén, ón

A fogászati kezelés során felhasznált anyagok leggyakrabban a szájnyálkahártyán vagy a bőrön okozhatnak allergiás tüneteket.

– Szájüregi reakció:
Okai: elsősorban a kezelés során felhasznált gyógyszerek
Tünetei: szájégés, nyelvbizsergés, szájszárazság, fekélyek keletkezése, villanyozó érzés, vérbőség, ínygyulladás, szájnyálkahártya gyulladás, ajakgyulladás, nyelvgyulladás, kóros elszarusodás, leukoplakia

– Bőrreakció:
Okai: elsősőrban fogászati fémek
Tünetei: égő érzés, viszketés, vérbőség, hólyagok jelentkezése, elszarusodott felület kialakulása, ekcéma, bőrgyulladás, hajhullás

Az allergiás megbetegedések között a légúti allergiák a leggyakoribbak. Parlagfű szezonban az ország lakosságának közel 30 százalékát érinti a betegség.

Okai:
– Szezonális: növényi pollen
– Egész évben tartó: házi por, állatszőr, madártoll, gomba
Tünetei: orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, gyakori tüsszentés, kötőhártya gyulladás, alvászavar, koncentrációs képesség csökkenése, negatív hangulati hatás

A legfiatalabb korban előforduló allergiák közé tartozik.

Fajtái:

 • Ekcéma:
  Okai: fém, nikkel vagy króm, amelyek számos tárgyban előfordulnak.
  Tünetei: bőrszárazság, viszketés, bőrvörösség, ritkán kisebesedés.
 • Csalánkiütés:
  Tünetei: enyhe bőrpír, viszketés, kiütés

  Okai:

  • belső: baktériumok, vírusok, gombák
  • külső: növényi allergén, rovarcsípés, kozmetikumok

Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely ételösszetevőt és beindítja a védekezési reakciót ellene.

Okai: tojás, hal, kagyló, rákfélék, olajos magvak; gyerekeknél: tehéntej, eper, málna, búza, szójabab
Tünetei: szájzsibbadás, bőrviszketés, csalánkiütés, ajkak, arc, nyelv és torok, vagy a test egyéb részeinek megduzzadása, ziháló légzés, orr nyálkahártya megduzzadása, légzési nehezítettség, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás, szédülés, ájulás, ekcéma
Súlyos megjelenési formája az anafilaxia, amelynek tünetei: légutak szűkülete, vérnyomáscsökkenés, gyors pulzus

Akkor alakul ki, ha a szervezet telítődik az ételekben található tartósítószerekkel és adalékanyagokkal.

Leggyakoribb okai: szalicilátok, benzoátok, benzoesavak, antioxidánsok, kéntartalmú termékek, szorbinsav és származékai
Tünetei: csalánkiütés, gyomorégés, súlyos állapotban fulladás és anaflaxiás sokk

A gyógyszer valamely összetevőjével szemben fellépő túlérzékenység, mely a gyógyszer mellékhatások mintegy egytizedéért felelős. A gyógyszer második vagy további bevételek alkalmával alakul ki.

Leggyakoribb okai: antibiotikumok (penicillin, szulfonamidok), láz és fájdalomcsillapítók aminofenazon származékai, helyi érzéstelenítők (lydocain, jód),  epilepszia ellenes szerek
Tünetei: változatos formákat ölthet, az enyhe fokú bőrreakciótól (például kiütések) az egészen súlyos szervi tünetekig, légzési nehézségeken át az elhalálozásig terjedhet

Vizsgálatok menete

A különböző allergiák okait folyamatosan számtalan módszerrel próbálják kideríteni, de az érintettek tüneti kezelésének legfontosabb momentuma az allergizáló tényező(k) pontos kiderítése. Más-más allergia vizsgálatára és megállapítására különféle teszteket alkalmazunk.

Epicután teszt

Ennek során az allergéneket a hát bőrére visszük fel, speciális tapasz segítségével, majd az eredményt az allergén felvitelének helyén kialakuló bőrreakció alapján ítéljük meg.
Menete:
1. alkalom: Konzultáció, allergének felhelyezése (hétfő). Megtörténik a betegfelvétel, anamnézis lap kitöltése, kórelőzmény felmérése, a javasolt allergiateszt elvégzése, vizsgálati díj kiegyenlítése.
2. alkalom: Allergének eltávolítása 48 óra elteltével (szerda). Leellenőrizzük, hogy a vizsgálat helyén az allergén milyen hatásfokkal fejtette ki hatását, valamint az allergén eltávolítása is megtörténik.
3. alkalom: Az eredmény kiértékelése, felhelyezést követő 7. nap (hétfő). Kontroll ellenőrzést végzünk a vizsgált felületen, majd a megállapított allergiát osztályozzuk és besoroljuk, melyről a páciens egy igazoló dokumentumot kap.

Prick teszt

A teszt során gyárilag tisztított allergéneket viszünk fel bőrre. A felvitt allergének a bőrön keresztül reakcióba lépnek a szervezettel. A művelet nem fájdalmas, így kisebb gyermekeken is gond nélkül elvégezhető.
Menete: egy-egy csepp allergén-kivonatot cseppentünk az alkar bőrére és egy vékony lemez segítségével kis karcolást ejtünk.

Vérteszt

Bizonyos allergének vizsgálata, illetve a várható reakció súlyossága miatt, egyes esetekben vérteszt vizsgálatot végzünk. Egy rutinszerű vérvételt követően a laboratóriumban vizsgálják meg a mintát, melynek eredményét és kiértékelését a szakorvostól kapjuk meg.
Menete: reggel fél 8 és 9 óra között megtörténik a vérvétel, majd a laboratóriumi eredményeket a páciens a vérvételt követő néhány napban átveheti, a vizsgált allergéntől függően.

Válasszon allergia csomagjaink közül vagy a közel 500 allergént tartalmazó palettából!

Kezelés

Gáspár Medical műtét alatti altatás előtti allergia vizsgálat

Az allergiák kivizsgálását követően minden esetben egyéni kezelési terv kerül kidolgozásra, mely a páciens egészségügyi állapotának, életvitelének, környezetének, egyéb igényeinek megfelelően segít együtt élni és leginkább tünetmentessé tenni. Ennek ellenére szinte minden esetben nagy segítség a soft lézer alkalmazása.

A soft lézer terápiáról bővebben itt olvashat.

Az Ön problémájának forrására még nem derítettek fényt?

Akkor is érdemes hozzánk fordulnia! A Gáspár Medical Center komplex és kombinált esetek megoldására szakosodott:

Áraink nem tartalmaznak rejtett költséget.
Amennyiben a kezelések, beavatkozások során nem az eredeti tervnek megfelelően lehetséges a kivitelezés,  akkor minden esetben a változásokat és ennek vonzatait azonnal egyeztetjük pácienseinkkel.

lefedjük a fogászat teljes szolgáltatási palettáját

a legújabb, legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazzuk

más orvosi szakterületek is elérhetőek házon belül, mint például az allergológia, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat, plasztikai- és lézersebészet