Hajszálér, tűzfolt, rosacea, rhinophyma kezelése

Az arc pirosságát általában az egészség jeleként fogjuk fel, ezért is próbálja a szépségipar különböző kozmetikumokkal (pl. pirosító) imitálni azt. Vannak azonban olyan esetek is, mikor az egészséges, alkalomszerű arcpírt felváltja az állandó, vastagabb, élénkebb színű pirospozsgás felület, mely nagy mértékben ront az arc esztétikai hatásán. Az ezt alkotó vörös, olykor lila színű, megvastagodott erek nem csak ezen a területen, hanem a test minden részén előfordulhatnak.

Az értágulat általában csak esztétikai problémát okoz, ez viszont nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül kell hagynunk, hiszen sokszor egy nagyobb baj előfutára lehet. Megjelenése sokféle lehet, a vékony vonaltól kezdve a sűrű, hálószerű mintáig.

A bőrpirosság kialakulásával kapcsolatban sok olyan elnevezéssel, fogalommal találkozhatunk, melyeket könnyű összekeverni. Épp ezért érdemes tisztában lenni a következő fogalmakkal:

Gáspár Medical bőrgyógyászat kozmetológia hajszálér tűzfolt rosacea rhinophyma borvirágos orr kezelése
Gáspár Medical bőrgyógyászat kozmetológia hajszálér tűzfolt rosacea rhinophyma borvirágos orr kezelése

Rhinophyma vagy borvirágos orr

Ilyenkor az arc illetve az orr az átlagoshoz és az eredetihez képest jelentősen megváltozik, megnövekszik és pirosas színű is lehet. Az orr bőrét a kis hajszálerek, kapillárisok pirosas-vöröses színű hálózata szövi át. Megváltozhat az orr felszíne, dudorok, kinövések jelenhetnek meg. Ha az elváltozás előre haladott, akkor az orrnyílás is beszűkülhet, olyan fokban, hogy a légvétel is nehezítetté válhat.

A Gáspár Medical Centerben nagy gyakorlatunk van a rhinophyma megszüntetésében, mivel rendelőnkben lehetőség van egyszerre fül-orr-gégészeti, lézersebészeti és bőrgyógyászati koprodukcióra is.

A rhinophymáról és kezelésünkről bővebben ide kattintva tájékozódhat.

Hajszálerek

0,3 mm-nél vékonyabb, piros színű erek, melyeket akkor nevezhetünk kórosnak, ha kitágulás után nem képesek összehúzódni. Ezek a szervezetünk számára nem okoznak problémát, csupán az esztétikailag keltenek zavart. Sok esetben azonban a hajszálerek megjelenése előfutára egy-egy bőrbetegségnek, így érdemes odafigyelni a jelekre.

Rosacea

Általában az arc középső részén, orron, orcákon, állon, homlokon megjelenő tágult hajszálerek jellemzik, amik eleinte nem feltűnőek, azonban a folyamat előrehaladásával egyre több és több ér nem képes az összehúzódásra, így egyre eresebbnek tűnik a bőr. A későbbiek során megjelenhetnek piros csomócskák, kiütések is, melyek megjelenésekor már a bőrben gyulladásos folyamat is zajlik az értágulaton kívül.

Egyéb elnevezései: rózsás arc vagy couperosa.

Tűzfolt

Veleszületett, leggyakrabban az arcon kialakuló halvány- vagy sötétvörös foltok. Némely esetben a bőr szintjéből kiemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozás. Különböző fejlődési rendellenességekkel járhat együtt.

A tűzfoltot gyakran összekeverik a lazacfolttal (másnéven gólyacsípéssel). A különbség annyiban nyilvánul meg, hogy az utóbbiak esetében nem szükséges a kezelés.

Seprűvénák

A lábakon látható kitágult piros vagy kékes színű erek, maximum 5 mm vastagságú vénák.
Kialakulása mögött általában genetikai hajlam áll.

Gáspár Medical bőrgyógyászat kiütés ekcéma herpesz

Kezelésük

Általában kenőccsel, külsőleg kezdődik meg a kezelés, ám a tünetek súlyosságától függően gyógyszeres vagy gépi kezelésre is sor kerülhet (KTP lézer). 

A kezelés időtartama jelentősen függ a tünetek súlyosságától, de általában 1-2 hónap alatt javulás következik be. Lézeres kezelések esetén javasolt a többszöri kezelés a javulás érdekében.

A Gáspár Medical Centerben számos mód van a tünetek enyhítésére, azonban ennek mértékét és esetleges kombinációját egyénre szabva határozzuk meg.

Az Ön problémájának forrására még nem derítettek fényt?

Akkor is érdemes hozzánk fordulnia! A Gáspár Medical Center komplex és kombinált esetek megoldására szakosodott:

Áraink nem tartalmaznak rejtett költséget.
Amennyiben a kezelések, beavatkozások során nem az eredeti tervnek megfelelően lehetséges a kivitelezés,  akkor minden esetben a változásokat és ennek vonzatait azonnal egyeztetjük pácienseinkkel.

lefedjük a fogászat teljes szolgáltatási palettáját

a legújabb, legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazzuk

más orvosi szakterületek is elérhetőek házon belül, mint például az allergológia, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat, plasztikai- és lézersebészet