Urológia

Az urológia mindkét nemnél a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizelet elválasztó és elvezető rendszer (vese, vesevezeték, húgyhólyag, húgycső), valamint a férfi nemi szervek (herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték és ondó-hólyag, hímvessző, járulékos nemi mirigyek) megbetegedéseivel foglalkozó szakterület.

Mikor érdemes urológushoz fordulni?

Férfiaknál
 • vizelési panaszok, véres vizelet
 • gyakori és sürgető vizelési inger
 • vizeletürítési nehézségek, vizeletelakadás
 • elváltozás, fájdalom a herében, hímvesszőben (pl. csomó, duzzanat)
 • görcsös deréktáji, hasi fájdalom
Nőknél
 • vizelettartási problémák, inkontinencia
 • gyakori vizelési inger, láz, alhasi fájdalom
 • fájdalommal járó vizelés, véres vizelet
Gyermekeknél
 • vizelettartási problémák
 • here elhelyezkedési problémák
 • hereduzzanat
 • here visszeresség
 • fittymaszűkület
 • körülmetélés
Panaszmentes esetben
 • 50 év feletti férfiak számára évenkénti szűrővizsgálat javasolt
 • korábbi urológiai betegség esetén szükséges az időszakos kontroll

A megelőzésben nagy szerepet játszanak a szűrővizsgálatok. Jelentőségük, hogy még a betegség tünetmentes szakaszában kezdjék meg a kezelését, amikor az a leghatékonyabb és még a legkisebb kellemetlenséggel és költséggel jár.

A vizsgálat előtt

Gáspár Medical urológia merevedési problémák

Az urológiai vizsgálatra érdemes teli húgyhólyaggal érkezzünk, így lehetőség van annak ultrahangos vizsgálatára, illetve a vizeletürítés és a vizelet vizsgálatára. Korábbi leleteinket, dokumentációinkat és lehetőség szerint az eddig szedett gyógyszerek listáját hozzuk magunkkal és ne felejtsük el tájékoztatni leendő orvosunkat az esetleges gyógyszerérzékenységeinkről.

Urológus vagy andrológus szakemberek felkeresése elkerülhetetlen, ha húgyúti vagy férfi nemi szervi problémák merülnének fel. Minden szakorvosi rendelő rendkívül diszkréten foglalkozik az ide érkező páciensekkel. Mondjuk el panaszainkat, merjünk bekopogtatni a rendelők ajtaján, a segítség nem marad el!

A vizsgálat

Ennél a területnél a betegségek többsége az intim szférába tartozik, ezért igyekszünk megteremteni az orvos és páciens kötetlen kommunikációjához szükséges kellemes, bensőséges légkört.

A vizsgálat menete az előzmények feltárásával kezdődik, különös tekintettel a húgy ivarszervek korábbi megbetegedéseire (vesekövesség, herebetegségek, prosztata elváltozások). Ezt követik szükség szerint a fizikális vizsgálatok, amik a prosztatavizsgálaton kívül alapvetően nem járnak fájdalommal vagy kellemetlenséggel.

A vizsgálat fajtái
 • Általános fizikai vizsgálat
 • Laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat
 • Ondóvizsgálat
 • Ultrahangvizsgálatok különböző formái
 • Uroflow
Gáspár Medical urológiai vizsgálatok

Sajnos a gyermekeknél is előfordulhat olyan probléma, mellyel elkerülhetetlen, hogy felkeressük az urológust. A szülők leggyakrabban kisfiukkal keresik fel urológiánkat az alábbi problémákkal:

Fittymaszűkület

Születés után a fiúknál a fityma és a makk között összetapadás észlelhető, mely a közhiedelemmel ellentétben normális jelenség. Ez annyit jelent, hogy a fityma bőr és a makk között lapszerinti összenövés van, mely fokozatosan három éves kor tájékán szabadul fel.
Sajnos a gyermekorvosok és szülők ezt az állapotot nagyon sok esetben fitymaszűkületként azonosítják, azonban nem mindig erről van szó. A pontos állapotfelméréssel elkerülhető a kis páciens lelki sérülése és félrekezelése.

Rejtett here probléma

Születés után a fiúknál a fityma és a makk között összetapadás észlelhető, mely a közhiedelemmel ellentétben normális jelenség. Ez annyit jelent, hogy a fityma bőr és a makk között lapszerinti összenövés van, mely fokozatosan három éves kor tájékán szabadul fel.
Sajnos a gyermekorvosok és szülők ezt az állapotot nagyon sok esetben fitymaszűkületként azonosítják, azonban nem mindig erről van szó. A pontos állapotfelméréssel elkerülhető a kis páciens lelki sérülése és félrekezelése.

Here visszeresség

Kamaszkorban a hirtelen megnövő testmagassággal párhuzamosan nő az előfordulás gyakorisága is, amire a herevénára nehezedő nagyobb hidrosztatikai nyomás adhat magyarázatot. A fiatal felnőttkorban nagyon fontos kiszűrni a here visszeresség állapotát, mivel ez a későbbiekben terméketlenséghez is vezethet! A megoldást itt is műtéti eljárással lehet kivitelezni.

Régebben a meddőség egyet jelentett az ijesztő tehetetlenséggel, manapság viszont jóval eredményesebb vizsgálatokkal és eljárásokkal tudunk segítséget nyújtani az apai örömök eléréséhez.
Férfi meddőségről akkor beszélünk, ha egy éves fogamzásgátlás nélküli próbálkozás után sem valósul meg a teherbe esés. Ekkor már érdemes felkeresni urológiánkat, ahol a páciens segítségével felkutatjuk az esetleges előzményeket, alapos vizsgálatoknak vetjük alá és ennek megfelelően mindent megteszünk a természetes úton megvalósuló várandósság elősegítéséhez.

A vizsgálat

A vizsgálat kezdetén, a pácienst a korábban lezajlott betegségekről, műtétekről, gyógyszerszedésekről, esetleges környezeti ártalmakról, életmódi tényezőkről kérdezzük, majd ez után megkezdődik az egyén fizikális vizsgálata.
A következő lépés a spermakép értékelése. A spermakép vizsgálata akkor optimális, ha az azt megelőző 3-5 napon nem történt ondóürítés. A mintát steril gyűjtőedénybe kell produkálni, az elfolyósodás kivárása után pesig (20-30 perc) vizsgálható a minta. Amennyiben a spermakép kóros, a fizikális vizsgálat eredményétől is függően hormonvizsgálatot végzünk. Az eltérés súlyosságának függvényében, illetve többször előfordult vetélés esetén genetikai vizsgálat jön szóba. A hímivarsejtképzésben részt vevő szervek működése, illetve esetleges ondóúti elzáródás, vagy a gyulladások hatásai az un. biokémiai markerek laboratóriumi vizsgálatával ellenőrizhető. Szükség szerint képalkotó eljárásokkal (ultrahang, CT, MR) is vizsgálódunk.

A kezelés

A fenti vizsgálatokkal talált eltéréseket műtétileg illetve gyógyszeresen korrigálhatjuk. A gyógyszeres andrológiai kezelések hosszabb ideig tartanak, így eredményük is 3 illetve 6 hónap után ellenőrzendő. Azokban az esetekben, ahol a zavar oka ismeretlen marad, a megoldás a mesterséges megtermékenyítés, a spermakép minőségének megfelelően választott módszerrel. Amennyiben hímivarsejtet nem találtunk, a hereszövet műtéti kimetszése útján végzett szövettani vizsgálat igazolja, hogy a van-e hímivarsejt képzés. A minta mélyfagyasztása javasolt, a későbbi, esetleges mesterséges megtermékenyítési eljárások céljára. Ha a meddőség okaként ondóúti elzáródást találunk, mikrosebészeti rekonstrukciós műtét végzése jöhet szóba.

A merevedési zavarok klasszikus felosztása alapján megkülönböztetünk két nagy csoportot, a szervi és a lelki eredetű merevedési zavart.
A kivizsgálás során elsődlegesen az ok(ok) feltérképezése a célunk, valamint annak eldöntése, hogy páciensünk szexuális zavarában milyen arányban oszlik meg a szervi és a lelki kóreredet. Ez után következik a fizikai és a labor vizsgálat.

Szervi eredetű zavarok lehetnek
 • hormonális eredetű
 • éreredetű
 • idegi eredetű
 • anatómiai kór
 • gyógyszerek általi
Lelki eredetű zavarok lehetnek
 • depresszió
 • beilleszkedési
 • párkapcsolati problémák
 • önbizalomhiány

A prosztata a pubertás kor alatt kezd el növekedni, és éri el kb. 15-20 gr-os tömegét. Ezt követően egy évtizeden át nem változik, majd egyre inkább fellelhetővé válnak azok a szövettani eltérések, melyek a prosztata jóindulatú megnagyobbodására jellemőek.
A férfi urológiai betegségek között a leggyakrabban előforduló, főleg 50 év felettieket érintő probléma a prosztatához kapcsolódik.
Az időben felfedezett elváltozás radikálisan kezelhető, gyógyítható! Ez magya-rázza az 50 év felett javasolt rendszeres urológiai ellenőrzés szükségességét.

A leggyakoribb prosztata betegség a prosztata gyulladás

Tünetei: fájdalom, láz, elesettség, gyakori vizelés, kínzó vizeletcsípés, fájdalmas erekció és ejakulació, vizelet elakadás, gáttáji, deréktáji, húgycső körüli, alhasi fájdalom, kényelmetlenség érzés, gyakoribb vizelés, éjszakai vizelés, utócsepegés, hirtelen jelentkező korai magömlés, fájdalmas magömlés, merevedés minőségi romlása
Kezelése: A tüneti kezelés mellett megfelelő antibiotikum és gyulladás gátló adása, rendszeres kontroll.

A tesztoszteron szintjének csökkenése miatt megbomlik a férfiak érzelmi stabilitása, viselkedésbeli változások történnek. Ilyenkor a férfiak idegesebbek, agresszívabbak lehetnek, növekszik a türelmetlenség. Általános tünet még a hőhullámok megjelenése, izgatottság, belső feszültség, szédülés, fejfájás, csökkent koncentrációkészség. Alvászavarok jelentkezhetnek, és romlik a memória is, ami fáradékonyságot, csökkenő a fizikai terhelhetőséget eredményez. A férfiak a munkahelyi konfliktusokat nehezebben élik meg, a családi életben is nagyobb türelem szükséges a családtagok részéről. A depresszió előfordulásának gyakorisága is jelentősen növekszik. Csökken az összes izomtömeg, és csökken az izmok hossza és ereje is. A szőrnövekedés, hajnövekedés zavart szenved, amely zavar főleg a hosszirányú növekedésben mutatható ki. Csökken az érintési ingerekre való reagálás, romlik az érzőrendszer egészében, amely a szexuális panaszok erősödéséhez vezet.
Ezek a tünetek is okot adnak az 50 év felett javasolt rendszeres urológiai ellenőrzés betartására.

Az urológiai beavatkozásokat a legmodernebb sebészeti eszközök felhasználásával végezzük, amik körül az endoszkópos eljárás a legnépszerűbb. Ennek lényege, hogy endoszkóp segítségével 1-2 centiméteres bemetszésen keresztül az urológus saját szemével, belülről láthatja a húgycsövet és a húgyhólyagot. A beavatkozás nem fájdalmas, általában helyi érzéstelenítésben történik.

Az Ön problémájának forrására még nem derítettek fényt?

Akkor is érdemes hozzánk fordulnia! A Gáspár Medical Center komplex és kombinált esetek megoldására szakosodott:

Áraink nem tartalmaznak rejtett költséget.
Amennyiben a kezelések, beavatkozások során nem az eredeti tervnek megfelelően lehetséges a kivitelezés,  akkor minden esetben a változásokat és ennek vonzatait azonnal egyeztetjük pácienseinkkel.

lefedjük a fogászat teljes szolgáltatási palettáját

a legújabb, legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazzuk

más orvosi szakterületek is elérhetőek házon belül, mint például az allergológia, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat, plasztikai- és lézersebészet

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.